Терминология

Абразионна устойчивост

Абразионната устойчивост представлява устойчивостта на повърхността да не се наранява/разрушава от трафика на който е подложена, като това се изследва с тестове и има различни категории и някои настилки са по-устойчиви от други. С времето и трафика повърхността се наранява и се намалява нейната атрактивност и добър външен вид. Важно е да се избере правилната настилка според очаквания трафик и според важността на външния вид във времето.


Високоякостни

Високоякостните настилки, са такива, върху които може да се поставят и транспортират изключително тежки товари. Отново изследването с тестове показва тази стойност и можете да я намерите в техническата карта на всяка настилка.


Със слаба миризма

При инсталация на нова настилка е важно да се подбере такава с ниска миризма, за да се запази здравето на работници, посетители както и да е възможно полагане на такива в помещения с лоша или никаква вентилация без да се спира работния процес. Всички предлагани от Нас настилки са със слаба миризма.


Устойчиви на термични цикли

При подлагане на настилката на шокови разлики в температурата или циклични промени от студ до горещо е важно подбирането на правилна настилка, която да може да устои на тези промени.


Текстуриран финиш

Текстуриран финиш е настилка с лек релеф на повърхността тип "портокалова кора", като причината за изпълнението по този начин може да е необходимост от прикриване на леки неодстатъци в повърхността, за които няма бюджет да бъдат отстранени, противоплъзгащ ефект, или чисто визуално да се вписва в представите на клиента.


ESD/Conductive - антистатични

Токоотвеждащи и токоразспръскващи са настилки намиращи приложение в производства на електроника, както и в помещения със скъпа и чувствителна към статично електричество медицинска апаратура, сървърни помещения и др.


Саморазливни

Саморазливни настилки, са такива, които се полагат в течно състояние и частично се "разливат", но все пак повтаряйки релефа на основата. С такива могат да бъдат компенсирани някои разлики в нивата и релефа на основата.


Лесни за почистване

Лесни за почистване са всички епоксидни и полиуретанови настилки, тъй като са абсолютно гладки, самозапечатващи се и непозволяващи проникване на каквото и да е замърсяване. Всички замърсявания и разливи остават на повърхността и е лесно да бъдат отстранени от там.


Химически устойчиви

Химически устойчиви на масла, горива, препарати с ниска концентрация са всички саморазливни епоксидни и полиутретанови покрития. При необходимост от защита от специфични разливи Нашите специалисти ще ви консултират за подходяща настилка.


Удароустойчиви

Удароустойчивостта на настилките расте правопропорционално с тяхната дебелина. В нормалния случай дори тънко покритие ще повиши удароустойчивосртта на основата, върху която е положен, но при някои специфични случаи и при повтаряеми удари и падания на тежки и остри предмети е важно да се подбере подходящо покритие.


За тежък трафик

Тежък трафик може да бъде както непрестанно движение на палетни колички и мотокари, така и трафик от тежкотоварни автомобили, включително и пешеходен ежедневен трафик от хиляди посетители например. Според интензивността и типа на трафика се избира подходящо покритие.


Противоплъзгащи

Противоплъзгащи настилки са такива изпълнени с релефен финиш, обикновено постигнат с влагане на кварцов пясък между последните слоеве, който остава здраво запечатан в покритието, но не позволява подхлъзване дори при постоянно мокри настилки.


Водоустойчиви

Тъй като саморазливните настилки притежават свойството да се самозапечатват, не е възможно проникване на вода, масла, горива, препарати с ниска концентрация и др. По този начин се запазва както самата настилка, така и основата под нея.


Безфугови

Липсата на фуги по основата освен, че улеснява многократно почистването предотвратява разрушаване на настилките, тъй като най-слабото място на настилката е фугата.


С бърза инсталация

Бързата инсталация и химическа свръзка на компонентите позволява инсталация на саморазливните подови покрития в максимално кратък срок, с което се предотвратява дълги спирания на работния процес, като в много чести случаи и никакво спиране, тъй като процесите от обработваната част при възможност се местят върху необработваната, а след това всичко върху готовата нова настилка.


Антибактериални

Антибактериални настилки са такива, които не позволяват развитието на микроорганизми върху себе си, тъй като се самозапечатват и това е невъзможно. Почистването е изключително бързо и лесно, а липсата на фуги или минимизирането на количеството им много спомага за това.


Устойчиви на петна

Устойчиви на петна, тъй като се самозапечатват и не позволяват замърсявания да проникнат или да се задържат върху тях.